Çalışma İzni Ne Kadar Süre İçinde Çıkmaktadır
2 farklı şekilde düzenlenen çalışma izni evrakları hem işverenin hem de yabancıların evrakları olmak üzere bölümlere ayrılmaktadır. İşveren tarafından hem vekaletname hem de faaliyet belgesinin aslına ihtiyaç duyulmaktadır. En son yapılan sermaye ve ortaklık yapısının net bir şekilde görülmesi için onaylı ticaret sicil gazetesi ve vergi dairesinden alınan borcu yoktur yazısına ihtiyaç duyulmaktadır. SSK’lı personel listesi, son yıllara ait vergi belgesi gibi evrakların yanı sıra belirli süreli iş sözleşmesi ve kar zarar tablosu bulunmalıdır. Renkli pasaport fotokopisi, vesikalık fotoğraf ve yeminli tercümanlardan alınmış sertifikalar gibi belgeler
yabancı çalıştırma izni için gereklidir. Ayrıca oturma izni kartı renkli fotokopisi, özgeçmiş, referans mektubu, eşinin ya da çocuğunun nüfus fotokopisi gibi belgelerde hazırlanarak Çalışma Bakanlığına teslim edilmelidir. Yabancıların çalışma izni alabilmesi için öncelikle başvuru formunun doldurulması gereklidir.
Yabancılar Çalışma İzni Almak İçin Ne Yapmalıdır
Yabancıların ülkemizde çalışma izni alabilmesi oturma izinlerinin bulunup bulunmamasına göre belirlenmektedir. Ülkemiz içinde oturma izninin olması halinde çalışma izni Türkiye içerisinden alınabilir ancak kişinin oturma izni yoksa çalışma izni alabilmek için yabancılar kendi ülkelerinin konsolosluğuna başvuru yapmaları gereklidir. Yapılan tüm prosedürler Çalışma ve Sosyal güvenlik Bakanlığı tarafından takibe alınmakta ve işlem sürecinde yakından izlenmektedir. Konsolosluk tarafından başlatılan bu prosedür dadı, yabancı hasta bakıcı ya da ev hizmetlisi gibi işlerde çalıştırılacak olan yabancıların ülkemizde çalışabilmesi için bazı belgeler istemektedir. Yabancı çalıştırma izni için gerekli evrakların hazırlanmasında Çalışma Bakanlığı size yardımcı olabileceği gibi Konsolosluklarda prosedürlerin yapılmasını sağlamaktadır. Bütün bilgi ve belgeler toplandıktan sonra Çalıma Bakanlığına print ya da online olarak gönderilir ve Bakanlık tarafından eksik bir belge olup olmadığı kontrol edilir. Eğer eksik bir belge bulunması halinde Bakanlık yabancılara 15 gün kadar ek süre vermektedir. Böylece bu zaman içinde eksik belgelerin tamamlanması sağlanır. Bakanlık bütün belgeleri kontrol eder ve takdir hakkını kullanır. Bütün işlemler yapıldıktan sonra Çalışma Bakanlığı en geç 30 gün içinde yabancı çalıştırma izni verecektir.
www.calismaiznirehberi.com