Güneşin Tehlikeleri
Yazın oluşan en büyük sağlık sorunlarından birini de hiç kuşkusuz yanıklar oluşturuyor.Gelmesini dört gözle beklediğimiz güneş ise bu yanıklardan bir kısmının sebebi. Güneşin yaydığı ultaviolet ışınlarının tehlikelerini hepimiz biliyoruz. Bu ışınlar kanser gibi çok mühim hastalıklara neden olduğu gibi, uzun süre güneşe bakmak katarakt gibi hastalıklara da neden olmaktadır.
Sıcak çarpması da yazın en sık görülen hastalıklar arasında. Güneşte fazla kalmanın yarattığı sıkıntılardan bazıları da çarpıntı, cillte kızarıklık, bitkinlik, halsizlik, ciltte lekelenme, kusma aşırı terleme, gibi rahatsızlıklara neden olabilir.
Güneşin zararları arasında erken yaşlanma belirtileri ve buruşukluklara da neden olduğu bilinmektedir.
Güneşin zararlı etkilerinden korunmanın en etkili yöntemlerinden biri yanlış saatlerde güneşe maruz kalmamak olacaktır. Güneşin en dik geldiği saatler olan 11 ile 15 arasında güneşe çıkmamak ve olabildiğince gölgede bulunmak önemli. Aynı zamanda UV filtreli kremler ve yüksek faktörlü koruyucuları güneşe çıkmadan 15 dk önce sürmeden de dışarı çıkmamak gerekir. Kalp krizi geçiren ya da kalp hastası olanlar sıcak havalarda dışarı çıkmamalılar. Bu hastalığı olanlar aşırı sıcakta felç riski taşımaktadır.