Boşanma Davası Nedir?
Boşanma davası, ayrılmak isteyen çiftlerin mahkemeye başvurması ve tüm konularda karar verilmesi ile ilgili talepte bulunmalarını içerir. Bu talepler arasında; velayet, nafaka, manevi tazminat, maddi tazminat, kişisel eşyalar, ziynet eşyaları gibi konuları kapsar. Boşanma davalarında çiftlerin boşanma ile ilgili kararlarını mahkemeye taşımaları olarak da ifade edilebilir. Eşlerin resmi olarak boşanabilmeleri için aile mahkemelerine boşanma davası açması gerekir. Bu şekilde taleplerini beyan etmiş olurlar. Boşanma davaları genelde boşanmak isteyen taraflar tarafından açılır. Fakat istisna durumları da mevcuttur. Bu durumlarda tarafların yasal temsilcileri de boşanma davası açabilir. Bu konuda bilgi almak ve merak ettiğiniz soruları sorabilmek açısından internet sayfalarını üzerindeki ilgili online firmalara bakabilir ve buradan detaylı bir şekilde inceleme yapabilirsiniz.
Boşanma Davası Açabilmek İçin Sebepler Nelerdir?
Boşanma davası sebepleri özel sebepler ve genel sebepler olarak ikiye ayrılır. Zina, evlilik birliğinde sarsılmalar olması, kötü muamele, onur kırıcı davranışlar, taraflardan birinin diğerinin hayatına kastetmesi, taraflardan birinin akıl hastalığı problemleri olması, taraflardan birinin küçük düşürücü bir suç işlemesi boşanma davası açılmasına sebep olabilir. Anlaşmalı boşanmalar da evlilik birliğinin sarsılması içerisinde değerlendirilen bir konudur. Anlaşmalı boşanmalarda süreçler çok kısa sürede sonuçlanır. Anlaşmalı boşanma davalarında tek celsede boşanma gerçekleşir. Boşanma davaları açılabilmesi için boşanma dilekçesi oldukça önemlidir. Dilekçelerde kusursuz ve eksiksiz olarak bütün isteklerin yer alması gerekir. Boşanma davalarının lehe sonuçlanması açısından dilekçelerin doğru bir şekilde hazırlanması son derece önemlidir. Dilekçede yapılacak hata ya da eksiklik ileride hak kaybı durumlarının yaşanmasına neden olabilir.
Boşanma Davası Süreçleri Nasıldır?
Profesyonel avukatlar ile çalışmak önemlidir. Dava dilekçeleri davalı tarafa bildirilir. Davalının cevap dilekçesi veya karşı dava dilekçesi de davacı tarafa iletilir. Dilekçe aşamasından sonra ise mahkeme ön inceleme duruşması tarihi verir.