Boyler Ne İşe Yarar?
Boyler Çeşitleri
Boyler, su ısıtıcı tank olarak da adlandırılır. İçinde serpantin bulunur. Bu sayede suyu ısıtıp depolayan basınçlı kaplar olarak tanımlanabilir. Kalabalık yaşam alanlarında merkezi ısıtma sistemlerinin kullanımı yaygınlaşması ile birlikte kullanım suyu ihtiyacı da merkezi sistemlerden karşılama talebi doğmuştur. Boyler için 90- 70 C sabit sıcaklıkta su gerekmektedir. Bu nedenle boylerin çalışabilmesi için ayrı bir kazanın olması şarttır. Ancak bina ve boyler aynı kazan kullanılarak ısıtılmak istenirse üç yollu vana kullanılması gerekir. Detaylı bilgi için https://www.vefaheat.com/tanklar-2/hizli-boyler/sayfasını inceleyebilirsiniz. Teknolojinin gelişmesi ile birlikte daha verimli kullanılır hale gelmiştir.
Boyler Kullanım Alanları
Boyler çeşitleri aşağıda liste halinde bulabilirsiniz.
- Gömlekli boyler
- Serpantinli boyler
Gömlekli Boyler: Kendi arasında üçe ayrılır;
- Sabit Aynalı
- Sökülebilir Bombeli Aynalı
Boyunlu
- Serpantinli Boyler
- Sökülebilir Bombeli Aynalı
Boyunlu olarak ikiye ayrılır. Bu çeşitlerinin yanında diğer boyler çeşitleri de bulunmaktadır. Bu çeşitler ise şu şekilde sıralanabilir;
- Tek Serpantinli Boyler: Su ısıtma ve depolama işlemini tek serpantinle gerçekleştirir.
- Çift Serpantinli Boyler: Anlık ısıtmanın daha çok gerçekleşmesi adına içinde çift serpantinle ısıtma yapan çeşittir.
- Elektrikli Boyler: Ortamda ısı kaynağı olmadığında elektrik enerjisi kullanarak ısıtma işlemini yapan boyler çeşididir.
Boylerlerin daha hijyenik olması adına içinin titanyum emaye ile kaplanması gerekir. Ayrıca boylerin ana yapısı emaye bor ve silisyumdan oluştuğundan ağır metal içermemelidir ve Rohs değerleri ve AB standardına uygun olarak üretilmesi şarttır. Boylerler kullanılmadığı zamanlarda içindeki sıcak suyu çok uzun süre depolar. Boyler, daha çok kalabalık yaşam alanlarında, bireysel sıcak su üretimi yerine merkezi sıcak su hazırlama sistemleri gibi kullanılması tercih sebebi olmuştur. Kalabalık yaşam alanlarına örnek verecek olursak, fabrikalar, kışlalar, oteller, yurtlar, apartmanlar, hastaneler, şantiyeler gibi toplu sıcak su ihtiyacının fazla olduğu alanlardır.